Siklósi Éva | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Siklósi Éva

Született: 
1962.05.14
Szólam: 
1. hegedű
Kedvenc színed: 
zöld
Kedvenc ételed: 
húsleves
Kedvenc italod: 
vörösbor
Kedvenc filmed: 
Menzel filmjei és a magyar filmek
Kedvenc könyved: 
mindenevő vagyok
Hangszer márkája, típusa: 
Burger Lajos mesterhegedű
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A véletlennek köszönhetem, hogy a zenei pálya felé terelődtem. A Fazekas utcai általános iskolába jártam, ahol beiratkozáskor kiválogatták a jó hallású gyerekeket a zene tagozatos osztályba. Engem is beválasztottak. Nagyon-nagyon jó iskola volt, fantasztikus tanárokkal. Ének órán és a Fazekas kórusban olyan erős alapokat kaptunk szolfézsból, ami - bátran mondhatom - diplomáig elég volt. Az, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja legyek volt minden vágyam. Nagyon erősen kötődöm Miskolchoz, eszembe sem jutott más városban élni.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A hegedűt édesapám választotta, mert úgy mesélte, hogy már kisgyerekként két fadarabbal úgy játszottam, mintha hegedülnék. Én persze nagyon örültem ennek a választásnak.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

A zenében "mindenevő" vagyok. Imádok zenekarban játszani. Legjobban Mozart és Brahms varázsol el. Nagyon szeretem Bartókot, még azt is, amikor a "3 Bartók" (Kékszakállú herceg vára, Fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin) megy egy koncerten.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Megbízható, higgadt, ugyanakkor lobbanékony.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Nincs nagy vágyam. Minden maradjon így, még legyen nagyon sok jó koncert sok-sok jó karmesterrel és szólistával.

 

Fontos szerinted, hogy aki gyermekként kezd zenével foglalkozni, annak a szülei is muzsikusok legyenek?

Miben jelent ez előnyt?

Sok ember választ zenei pályát annak ellenére, hogy a szülei nem muzsikusok. A tehetség ott lappang a családban, aztán valamelyik felmenőben összpontosulnak ezek a gének. Ha a szülők is zenészek az lehet előny, de hátrány is.

 

Említetted, hogy szeretnél sok jó koncertet, sok jó karmesterrel. Milyen a jó karmester szerinted? És milyen egy jó koncert?

Szerintem az a jó karmester, aki a kisugárzásával magával tudja ragadni a zenekart és a közönséget is. Persze nem árt, ha pontos a keze nem csak „varázsol”. Egy jó koncerttel az ember feltöltődik érzelmileg, boldoggá teszi, legszívesebben  mindenkit magához ölelne.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

A legemlékezetes pillanatom az volt, amikor Gál tanár Úr (a zenekar alapító koncertmestere) Maga mellé ültetett az eső pultba. Nagyon megtisztelő és felemelő érzés volt. Féltem is a feladattól, nagyon igyekeztem, hogy elégedett legyen velem, még éjjel is gyakoroltam.