Siklósi Tamás | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Siklósi Tamás

Szólamvezető
Született: 
1962.12.18
Szólam: 
Fuvola
Kedvenc színed: 
arany
Kedvenc ételed: 
krumplilángos
Kedvenc italod: 
vörösbor
Kedvenc filmed: 
Egy asszony illata Al Pacino
Kedvenc könyved: 
Hugh Lofting: Dr Dolittle és az állatok. Ez volt az első, amit elolvastam, aztán még ezerszer a fiaimnak, de bármikor el tudok rajta szórakozni. Mulatságos, izgalmas, letehetetlen!
Hangszer márkája, típusa: 
Powell, az "amerikai álom"
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A miskolci Fazekas iskola zenetagozatának inspiráló és varázslatos légköre vezetett a zenész szakmához. Apám révén rengeteget jártam színházba, ő volt ott 40 évig a művészeti főtitkár. A zenekarban a fuvolista játéka elvarázsolt. 10 éves koromban kijelentettem, hogy én ha nagy leszek, annak a bácsinak a helyén szeretnék fuvolázni. (Salamon Ferenc) … és ezt a programot lépésről lépésre végre is hajtottam. Egy kis változtatással, ugyanis nem a színház zenekarban kezdtem dolgozni, hanem a Miskolci Szimfonikus Zenekarban. Ez a végcél annyira természetes volt egész iskolai éveim alatt, hogy "B terv" nem is volt. Nem is gondolkodtam rajta. Csak utólag jutott eszembe, hogy mi lett volna, ha?...

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Lásd feljebb :)

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Mi volt a legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Nem tudnék megnevezni kedvenc darabomat. Elsodor a zene, mindenevő vagyok! Játszani persze azokat a darabokat szeretem legjobban, ahol szép, vagy éppen virtuóz feladata van a fuvolának. De más hangszeresek szólójátékáért is meg tudok halni. Legkedvesebb pillanatom a zenekarban talán az volt, mikor már majd húsz évnyi színpadi játékkal a hátam mögött reszketve ültem szemben Mihály Andrással a kitűnő zenetudóssal, karmesterrel, esztétával, tanárral. Már nagyon öreg volt. Hosszasan beszélt a Faun-ról, merthogy Debussy: Egy faun délutánja volt a műsor, majd felemelte reszketeg kezét és így szólt hozzám: "Na gyere csibém!" Nem tudom, hogy sikerült eljátszanom azon a próbán a híres fuvolaszólót, remélem, nem okoztam neki csalódást, de ez a varázslatos pillanat kitörülhetetlenné vált számomra.

 

Jellemezd magad 3 szóval, kérlek!

lobbanékony, érzelmes, passz

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Hogy minél tovább megálljam a helyem azon a poszton, amit megálmodtam magamnak, örömömet lelhessem benne és másoknak is örömet okozzak.

 

Azt mondtad, nem volt B terved, csak utólag gondolkoztál el azon, mi lett volna ha…? Mi lett volna, ha? Így utólag lenne bármilyen más út, amit bejárnál?

Csak utólag: Megszerettem az asztalos szakmát. Persze csak hobbi szinten űzöm. Apai nagyapám, akit nem ismertem, ács-asztalos volt. Talán neki tartozom ezzel az életben. Nagyon szeretek a fával dolgozni, ez kapcsol ki igazán. Ez lehetne a „B” terv.

 

Milyen a jó fuvolista szerinted?

A jó fuvolista, olyan mint a jó zenekari szólista. Elbújik a hangszere mögé és igyekszik a zenekar ékköve lenni.