Soós Tibor | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Soós Tibor

szólamvezető
Született: 
1979.02.10
Szólam: 
Ütőhangszerek
Kedvenc színed: 
kék
Kedvenc ételed: 
halászlé
Kedvenc italod: 
sör
Kedvenc filmed: 
A remény rabjai
Kedvenc könyved: 
Zabhegyező
Hangszer márkája, típusa: 
-
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Apukám és bátyám is zenélt a családban, innen jött számomra az érdeklődés a zenei pálya iránt; viszonylag későn: 13 évesen. 1 évre rá felvettek a miskolci konzervatóriumba, s innen egyenes út vezetett az egyetemig. Diploma után 1 évvel a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában helyezkedtem el, 5 év múlva kerültem félállásba a szimfonikus zenekarba, 2 évvel később pedig már főállásba. Mindezek előtt már kisegítőként sokat megfordultam itt, szakiskolás és főiskolás éveimben.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Apukám tanult ütőhangszereken Miskolcon. 13 éves lehettem mikor elkezdett tanítgatni otthon. Nekem is nagyon megtetszett, plusz lenyűgöztek az akkori rock dobosok is, akiket a televízióban láttam, így én is azzá akartam válni, aztán az idők során a klasszikus ütőzés vált a fő profilommá, de könnyűzenét ugyanúgy szeretek játszani és hallgatni is.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Sok kedvenc darab és zeneszerző van amiket/akiket szeretek, s ez mindig változik is, így nem tudok kiemelni egyet-egyet. A legemlékezetesebb pillanatom egy madridi koncert egy hatalmas koncertteremben.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Türelmes, nyugodt, megfontolt

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Mindig a legjobbat tudjam adni magamból a legjobb tudásom szerint.

 

Említetted, hogy viszonylag későn kezdtél el komolyabban foglalkozni a zenével. Előtte mi volt a célod? Milyen pálya érdekelt mielőtt muzsikus lettél?

Előtte nem nagyon gondolkoztam ezen. A kertészkedés és a filmek világa vonzottak még abban az időben.

 

Miért nem lettél rock-dobos végül? Miért választottad főállássá a klasszikus zenélést? Miben más ez szakmailag? Könnyűzenében milyen vonalat kedvelsz és miért?

Miután klasszikus zenei középiskolába és egyetemre jártam, így ez a vonal is magával ragadott. Ezek után már nem is gondolkoztam másban, mint egy szimfonikus zenekarban játszani. Külön érdekessége, hogy egykori tanárommal, Angyal Zsuzsával váltunk kollégákká az ütő szólambam. Természetesen mellette hobbiként csináltunk rock bandát barátokkal, ahol saját számokat is írtunk. Szakmailag teljesen más kihívást jelent a klasszikus ütőzés és a könnyűzenében való dobolás. Úgy gondolom, mindkét műfajban való játék segíti a másikat, másrészt sok gyakorlással jár, hogy mindkét fronton tudjon teljesíteni az ember.

Könnyűzenében a jazz-töl a heavy metal-ig egyaránt vannak kiváló dalok és előadók, így mondhatni mindenevő vagyok, de a rock zenei albumok emelkednek nálam a legjobban hallgatott lemezek közé.

 

Nektek ütősöknek, nem „csupán” egy hangszeren kell játszanotok, elég széles a hangszerpalettátok. Az ütőhangszerek közül mi a kedvenced és miért?

Nem tudok kedvencet mondani, mert mindig azt szeretem a legjobban, amin éppen játszok. Az pedig hogy milyen hangszeren játszok, az sokszor hetente, sőt egy koncerten, egy darabon belül is többször változik.