Szavári-Sovány Eszter | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Szavári-Sovány Eszter

Született: 
1984.08.21
Szólam: 
2. hegedű
Kedvenc színed: 
az ősz színei
Kedvenc ételed: 
olaszos tészták
Kedvenc italod: 
kávé, tea
Kedvenc filmed: 
A gyűrűk ura trilógia
Kedvenc könyved: 
Szabó Magda: Abigél
Hangszer márkája, típusa: 
Ferdinand Fischer hegedű
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Általános iskolai énektanárnőm javasolta a szüleimnek, hogy tanuljak zenét, mert jó hallásom van. A tanulóévek alatt egyre inkább megtetszett a zenekari zenélés, imádtam koncertre járni és egyre inkább vonzott ez a pálya. A főiskola elvégzésekor András már itt dolgozott. Adta magát a helyzet, hogy én is ide szeretnék jönni. Így sikeres próbajátékot követően 2009-től muzsikálok az együttesben.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Énektanárnőm javasolta ezt is, ha jól emlékszem.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Mi volt a legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Nagyon szeretem játszani Csajkovszkijt, Mozartot és nyitottsággal közelítek a 20. század utáni szerzőkhöz is. A legemlékezetesebb koncertem a zenekarban a 3 Bartók előadás volt Hamar Zsolttal.

 

Jellemezd magad 3 szóval, kérlek!

Megbízható, kötelességtudó, lelkiismeretes.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Szakmailag inspiráló közegben muzsikálni, ahol emellett a baráti légkör uralkodik.

 

Említetted, hogy Andris már zenekari tag volt, mikor te idejöttél. Volt más motiváló tényező is? Meg sem fordult a fejedben, hogy ne egy helyen dolgozzatok a pároddal?

Mindenképpen egy helyen szerettünk volna dolgozni, ez volt a fő motiváció és emellett a Zenekar jó híre is vonzó volt.

 

Szakmailag inspiráó közegben vágysz dolgozni. Ez mit jelent? Mit ad és mit adjon neked a zenekari muzsikálás?

Ha visszagondolok az aktív éveimre, már az is elég inspiráció, ha egy eredményes próbafolyamat után a koncert jól sikerül és nem arra gondolok, hogy ez vagy az sem volt jó, vagy mi lehetett volna jobb. A kiváló karmesterekkel és szólistákkal való munka pedig még ezen felül is ad egy pluszt, hogy én is belefáradás nélkül adhassam magamból a legtöbbet.

 

Harmadik babátokkal vagy otthon. Nem hiányzik a muzsikálás? Mit gondolsz milyen lesz visszatérni a zenekar soraiba, ha nagyobbak lesznek a picik?

Hiányzik a muzsikálás, nehéz lenne zene nélkül élni. Amikor tehetem hegedülök, de ez mostanában sokadik helyre szorult vissza. Még nem tudok arra gondolni, hogy milyen lesz visszatérni, de bizonyára időbe telik majd újra belerázódni a zenekari munkába.