Történet

Történet

A Miskolci Szimfonikus Zenekar közvetett múltja 1869-ig, a helybeli Zenekedvelők Egyesületének megalakulásáig nyúlik vissza. 1886-tól 1892-ig látott el a városban egyházzenei feladatkört egy műkedvelőkből álló, ökumenikus jellegű katolikus templomi együttes, amelyet vegyeskar is kiegészített. Hivatalos formában 1893-tól létezett a Vasgyári Szimfonikus Zenekar: az együttes az ország legjobb és legrégebbi munkászenekarának volt tekinthető. A városi zenekar ügyét nagymértékben előmozdította a Borsod–Miskolci Közművelődési és Múzeum Egyesület létrehozása: a kultúra több területét hivatalos szervezetként pártfogoló intézmény jóvoltából 1904-ben műkedvelő vonószenekar alakult meg. Ennek tevékenysége pár év múltán megszakadt ugyan, de 1909-ben újraindítva már jelentékeny szerepet játszott a fejlődő megyeszékhely zenei életében. Hol a 65. számú gyalogezred fúvósaival, hol a Vasgyári Szimfonikusokkal – ritkábban más városok hangszereseivel – együttműködve, az egyesületi vonószenekar jóvoltából olyan kompozíciókat hallhatott az utolsó békeévek miskolci közönsége, mint Schubert h-moll szimfóniája, négy Beethoven-szimfónia, Bizet, Grieg, Goldmark népszerű darabjai, de rendhagyó operaelőadást is: Mascagni Parasztbecsületét a Vasgyárban, a Tiszti Dalegylet 25 éves jubileumán (1911).

1921-ben alakult meg a Miskolci Filharmóniai Társaság, amely a húszas évtized végéig működött, s olykor a 13. gyalogezred zenekara egészítette ki. A két háború között leginkább az utóbbi együttes biztosította a szimfonikus zene folyamatos jelenlétét a városban: a Pongrácz Géza zongoraművész–zeneszerző–karmester vezetése alatt álló muzsikusok repertoárja színvonalában messze a kor katonazenekarainak átlaga fölé emelkedett. Kortárs szerzők – nemegyszer helyi alkotók: Hollósy Kornél, Pongrácz Géza – műveit is bemutatta a 13. gyalogezred zenekara. Fontos tényezője volt a két háború közötti, helybeli zeneéletnek a Vasgyári Szimfonikus Zenekar is. A II. világháború utáni évek különösen nagyarányú fellendülést hoztak magukkal a diósgyőri együttes működésében: budapesti rádiószereplésükre is sor került, s volt olyan hangversenyük, amelyet 4000 hallgató előtt tartottak meg a vasgyári stadionban. A Vasgyári Szimfonikus Zenekar nem sokkal a Miskolci Szimfonikus Zenekar 1963 őszi megalakulását követően szűnt meg. 1950-től 1963 nyaráig már egy újabb, „félhivatásos” státuszú szimfonikus társulás is jelen volt a városban, először Nagymiskolci Hangversenyzenekar, később Miskolci Filharmonikus Zenekar, végül Liszt Ferenc Filharmonikus Zenekar néven.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Miskolc város 1963. november 1-én létrehozott, hivatásos szimfonikus zenekara. A 2013-ban megalapításának 50. évfordulóját ünneplő, 84 hivatásos zenészből álló együttes a régió egyetlen professzionális nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének egyetlen helybeli biztosítéka, a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai valamennyien magasan képzett és elismert zeneművészek. A zenekar művészeti vezetője és karmestere 1984-től Kovács László érdemes művész, Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas karnagy – s 2013-tól a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa –, akinek munkáját Miskolc városa 1996-ban Pro Urbe-díjjal, majd 2003-ban Miskolci Múzsa-díjjal ismerte el. Vezetésével a zenekar előadásmódja, játékkultúrája és hangzásvilága a magyar szimfonikus zenekarok élvonalába emelte az együttest. 2014 májusától a zenekar művészeti vezetését Gál Tamás Liszt-díjas, érdemes művész vette át, aki számos új sorozattal bővítette a zenekar repertoárját. 2018 júniusában Antal Mátyás Liszt-, Batók-Pásztory-, és Prima Primissima díjas karmester állt a zenekar élére, mint művészeti vezető.

Az évente több mint 80 hazai és külhoni hangversenyt adó zenekar két saját szervezésű miskolci bérletsorozattal büszkélkedhet. A Mesterbérletet 2012-ben felváltó Gyöngy Bérlet sorozata három koncertet foglal magában; a program alapját döntően barokk és klasszikus művek képezik. A Népszerű Bérlet estéin számos közismert és méltán közkedvelt nagyzenekari művel találkozhat a komolyzenét kedvelő publikum. Két saját szervezésű bérletsorozatán kívül az együttes állandó és legfontosabb közreműködője a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló Szezonbérlet programjának. A szeptembertől júliusig tartó zenei évadban így 18 bérletes koncertet látogathatnak a miskolci zenebarátok. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a zenekar gyakran vendégszerepel nemzetközi fesztiválokon, valamint rangosabb európai hangversenytermek színpadain; egyúttal állandó fellépője a miskolci Bartók+ Operafesztiválnak. S külföldi ismertségének betudhatóan minden évben neves művészeket, karmestereket mutathat be miskolci közönsége számára. Az elmúlt évek során olyan világhírű, külföldi dirigensek vezényelték a zenekart, mint Oliver von Dohnányi, Jurij Szimonov, Kobayashi Ken-Ichiro, Marco Balderi, Rico Saccani, Mika Eichenholz, vagy Karolos Trikolidis, s olyan híres és elismert külföldi szólisták léptek fel az együttessel, mint Piotr Anderszewski, Shlomo Mintz, Lylia Zilberstein, Patricia Kopatchinskaja, vagy Szergej Nakarjakov.

Bérletsorozatain kívül az együttes megannyi kivételes és különleges, egyedi és állandó koncerttel is jelen van a város életében. Minden évben megrendezésre kerül a halottak napi és a karácsonyi ünnepi hangverseny a Selyemréti Szent István templomban, majd az újévi hangverseny a Miskolci Nemzeti Színházban; a jazz és a klasszikus zene világát ötvöző klazz koncertek a zenekar állandó hangversenytermében, a Művészetek Házában kapnak helyet. A zenekar a jazz világa mellett a könnyedebb műfajok területén is otthonossá vált, amit a 2009-ben megrendezésre került Filmfónia szuperprodukció, vagy a 2013-ban a miskolci Generali Arénában megvalósult, FeelHarmonic Love elnevezésű szimfonikus popkoncert-show példázhat. A Miskolci Szimfonikus Zenekar a legszínesebb repertoárral büszkélkedő professzionális, nemzeti kategóriás szimfonikus együttes az országban. Évadát minden évben hatalmas sikerű Promenád koncerttel zárja a Miskolci Nemzeti Színház Szabadtéri Színpadán. A könnyed hangulatú nyáresti hangversenyen közkedvelt darabok szórakoztatják a közönséget, kellemes kikapcsolódást nyújtva az évszak kezdetén.

Az együttes munkájában mindig is meghatározó törekvés volt megtalálni azokat az utakat, amelyek révén közvetlenül szólhat az ifjúsághoz, fel tudja fedni a fiatalok számára a komolyzene akár vidámabb oldalát is, és ezáltal ki tudja nevelni a jövő hangverseny-látogató közönségét. A jövő publikumának biztosítása úgy valósulhat meg, ha egészen a gyermekkortól kezdve, kifejezetten korosztályokra szabott élményt kínál hallgatósága számára az együttes. E kitűzött cél érdekében a legkisebbeknek nyújt szórakozást a „Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!” című gyermekkoncert-sorozat. A Csuka Tímea műsorvezetésével megvalósuló interaktív hangverseny alkalmával a gyerekek humoros történeteken, Ütemváros meséin keresztül ismerhetik meg a zene világát: izgalmas kalandokba bonyolódva tölthetnek el egy zenés délutánt családjukkal és a zenekarral. A jövő zenekedvelői számára hozta létre ifjúsági hangversenysorozatát az együttes, melynek keretében Miskolc és környékének iskoláiba vihetik el a kultúra egy kis szeletét, ismertethetik meg a tanulókkal a komolyzene szépségeit a muzsikusok. Az ifjúsági koncerteket hagyományosan a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezi, s a zenekar internetes játékra invitálja a fiatalokat azok ideje alatt; a legjobbakat értékes nyeremények várják.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar itthoni és külföldi elismertségéhez hozzájárultak az utóbbi évtizedekben készített hangfelvételek is, melyek jelentős részén ritkán játszott, ámde tekintélyes művészi értéket képviselő alkotások kaptak helyet. Ezek közül Weiner Leó Toldi című szimfonikus költeményének CD felvételét 2009-ben Arany hangvilla elismerésben részesítette a Diapason francia zenei folyóirat. A lemezeken Weiner Leó alkotásai mellett többek között Dohnányi Ernő, Hubay Jenő és Kodály Zoltán ritkán játszott darabjai is szerepelnek, számos alkalommal hangfelvételi világpremierként. A zenekar legújabb lemeze 2013 novemberében jelent meg Promenád címmel, saját gondozásban. A CD a kora nyári Promenád koncertek könnyed atmoszféráját idézve kínál kellemes kikapcsolódást a komolyzene rajongóinak.