Varga Bálint | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Varga Bálint

Született: 
1981.02.14
Szólam: 
Kürt
Kedvenc színed: 
nincs kedvenc színem, de ha választani kell: réz
Kedvenc ételed: 
húsleves rengeteg csigatésztával, édesanyám tejfölös pörköltje
Kedvenc italod: 
házi pálinka
Kedvenc filmed: 
Quentin Tarantino filmjei (különösen: Sin City)
Kedvenc könyved: 
Harlan Coben thrillerei
Hangszer márkája, típusa: 
Yamaha 567D
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

5. osztályos koromban kezdtem zenélni, a többséghez képest elég későn. Addig aktívan sportoltam, így ezután választás elé kerültem, hogy a zene vagy a sport lesz meghatározó az életemben. A zenét választottam. Innen egyenes út vezetett a zenei pálya felé, miközben rengeteget köszönhettem Mohácsi tanár úrnak, aki egy hangszerváltásnál (trombitáról kürtre) is segédkezett. A további szakmai fejlődésem kulcsembere a főiskolai, majd akadémiai tanárom, Friedrich Ádám volt, akinek szintén hálás vagyok. A főiskola utolsó évében (2003) nagy megtiszteltetésként ért, hogy sikeres próbajáték után felvételt nyertem a zenekarba.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Már a kezdetekkor világos volt, hogy rézfúvós hangszert választok - többek között azért, mert szülővárosom, Nyírbátor fúvószenekarában szerettem volna játszani. Ez megadatott, 25 éve vagyok a zenekar tagja. Ott, majd később, a szakközépiskolai felvételi után is egyre inkább a kürt felé orientálódtam, mert vonzott a hangszerben rejlő kihívás.

 

Kedvenc...zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Fiatalabb koromban nem is gondoltam, de ahogy érettebb lettem, Bartók és Kodály műveit igazán megszerettem. A külföldi zeneszerzők közül J. Brahms szimfóniái és - kürtös lévén - R. Strauss munkássága a legkedvesebb számomra. Kedvenc műveim is hozzájuk kapcsolódnak. Egyik legmeghatározóbb élményem, amikor együtt dolgozhattam Kobayashi Ken-Ichiro karmesterrel.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

következetes, kitartó, közösségi ember

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Nem tudok egy nagy vágyat kiemelni.

 

Mi billentette egyébként azt a bizonyos mérlegnyelvet anno a sport helyett a zene irányába?!

Két oka van: egyik a – korábban már említett – Nyírbátori Fúvószenekar, ahol nagyon megszerettem a zenekari játékot, a másik pedig fizikai ok: 13 éves koromban volt egy komoly térdsérülésem.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Igazán különleges élmény volt számomra, amikor a Zenekari rézfúvósok koncertjén részt vettem (2010).