Zsekov Éva Mónika | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Zsekov Éva Mónika

Született: 
1982.12.08
Szólam: 
1. hegedű
Kedvenc színed: 
kék
Kedvenc ételed: 
mindenféle sütemény
Kedvenc italod: 
tea
Kedvenc filmed: 
Az élet szép
Kedvenc könyved: 
Biblia
Hangszer márkája, típusa: 
Péteri Károly mesterhegedű (1999) nekem készítve, cremonai 2. helyezett hangszer
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Nincs zenész a családunkban. Szemben laktunk a zeneiskolával és Anyukám beíratott zeneoviba, mert nagyon szerettem énekelni, táncolni. A hegedűvel sok sikerélményt szereztem, utazgathattam. 14 évesen szólistaként Németországban, 17 évesen kamarazenekari koncertmesterként Angliában (Royal Albert Hall) mutatkozhattam be. Középiskolás koromtól hangszerbemutatókat tartok iskolákban. Kobayashi Ken Ichiro-nak többször játszottam MaJa (magyar-japán zeneakadémistákból álló) Vonósnégyesemmel. 2006-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián kitüntetéssel diplomáztam hegedűművész-, tanár szakon. Ugyanebben az évben sikeres próbajátékon felvettek a Miskolci Szimfonikus Zenekarhoz és visszajöttem Miskolcra, szülővárosomba. Nem én választottam a zenészséget. Mindig sok minden érdekelt a zene mellett. Ezért újságíró és arts and business menedzser diplomát is szereztem azóta és zenei szaklapoknak tudósítok. Régóta foglalkoztat a zeneterápia és 10 éve vezetek egy ifjúsági egyházzenei együttest. Előadásokat tartok a zene erejéről. Szólóban és kamarazenei csoportokkal rendszeresen fellépek kulturális rendezvényeken, köztük nemzetiségi műsorokban.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Anyukám zongorára akart beíratni, de a hegedűt tanácsolták neki, mert azt korán kell kezdeni.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Goldmark Károly a kedvenc zeneszerzőm. Az ő csodálatos hegedűversenyével diplomáztam a Zeneakadémia Nagytermében zenekarral. Bartók 2. hegedűversenye Patricia Kopatchinskaja szólójával hátborzongató katarzis élmény volt. Mint egy varázsló hatott ránk miközben kísértük.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

érzékenység, lelkesedés, kreativitás

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A zenémmel, zenélésemmel gyógyítani.

 

Valóban nagyon színes egyéniség vagy, de azért minden terület, amiben tevékenykedsz kapcsolódik valahogyan a zenéhez. Ezek a területek mit adnak hozzá a zenekari munkádhoz és fordítva, mit ad a zenekari tevékenységed ezekhez a területekhez (zeneterápia, tudósítások, arts and business…)?

Kiegészíti, segíti egyik tevékenység a másikat. Így sok oldalról tudok foglalkozni a zenével.

 

Nagyon ritka, hogy egy olyan gyermek válassza a zenész hivatást, akinek a családjában nincsen muzsikus. Te hogyan élted meg ezt? A családod hogyan állt és áll ehhez a szakmához?

Ezt kaptam hivatásul, ez az út lett kijelölve számomra. Elfogadtam. A családomban „csodabogárnak” számítok, kilógok a sorból. Nem kezelik szakmaként, amit csinálok.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Egyik kedvenc idézetem Leonard Bernsteintől származik: ”Az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.”

Nagyon fontos számomra a közönség szóbeli vagy írásbeli visszajelzése egy-egy koncertet követően.

A hegedű a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza. Érzelmi skálája határtalan. Ezt szeretem benne a legjobban.

Bolgár származásom miatt szláv népzenét is játszom, illetve bolgár népdalokat éneklek. Ennek kapcsán 2013-ban egy portréfilmet készített rólam az MTVA. Ez nagy megtiszteltetés volt számomra.

Vers-megzenésítéseim, vonósnégyes átirataim, saját szólóhegedűre írt darabjaim által már belekóstoltam a zeneszerzésbe. Arany János A walesi bárdok című balladáját 2017-ben melodrámaként dolgoztam fel és játszottam cd-re, amely a költő jubileumi évében meg is jelent.

A zenekari játékot akkor élvezem a legjobban, amikor magas szakmai színvonalú karmesterekkel és szólistákkal dolgozunk. Nagyon szeretem még az összművészeti és filmprodukciókat, mindent, ami kicsit kitekintés a komolyzenéből.