A lehetőségekhez mérten sikeres évadot zártak a Szimfonikusok | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

A lehetőségekhez mérten sikeres évadot zártak a Szimfonikusok

75 koncert, majdnem 23 ezer néző és megannyi különleges produkció – ezek a Miskolci Szimfonikus Zenekar 2021/2022-es évadának számadatai. Az együttes szezonjának záró társulati ülésén, a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, a legtöbb szolgálatot teljesítő tagokat is köszöntötték, illetve az "Évad Zenésze" kitüntetés is gazdára talált.

 

Külföldi szereplések, új bérletstruktúra és megannyi különleges program – röviden összefoglalva így nézett ki a Miskolci Szimfonikus Zenekar elmúlt évada.

Bár az évad eleje még nem, de januártól már újra zavartalanul élvezhették a Zenekar koncertjeit a zenekedvelők. Az együttes 75 koncerttel és több mint 20 ezer nézővel búcsúztatta a 2021/2022-es szezont.

„Az előző évad tapasztalatai alapján a bérletstruktúrán nem változtattunk. Bár a kényszer szülte, hogy a korábbi két sorozatunkat (Tűzvarász és Hangforrás) összevontuk, de úgy tűnik a közönség szereti ezt az új, 8 alkalmas Szimfonikus elnevezésű klasszikus sorozatot. Emellett pedig sikerrel debütálhatott a 3 estét felölelő Yamaha bérletünk is.  – mondta el Szászné Pónuzs Krisztina, a Zenekar ügyvezetője. Hozzátette: Jelenleg a megvalósult bérleteladásunk olyan számot mutat, mint tavaly szeptemberben, s sok foglalásunk van még.

A bérletes sorozatokon kívül folytatódtak a Miskolcon már jól bevált egyedi koncertek: Aperitif koncert, hangverseny a Zene Világnapján, karácsonyi koncert, újévi koncertek (ebben az évben 3 miskolci és egy emődi hangversenyre került sor, rendre teltházzal), Promenád koncertek. A gyermekprogramok koronázatlan királynője, a Ciróka babakoncertek is várják a kisgyermekes családokat, valamint a Hang-ár tehetséggondozó sorozat is folytatódik. Ezek mellett idén újra elindul a kérészéletű, de annál sikeresebb gyermekeknek szóló ismeretterjesztő koncertsorozat, a Hangszerező címmel, folytatódik az együttműködés a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályával, ahová negyedévente visznek egy kis muzsikát a GyereZene program keretében. Emellett pedig elindult a Játsszunk zenét sorozat folytatásaként egy új interaktív program a 3-8 éveseknek Zendülő címmel. Töretlenül népszerű az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban bevezetett Kastély-szerenád sorozatuk, valamint rendszeres visszajárók az Emődi Művelődési Házba is.

Budapesten vendégszerepeltek a Pesti Vigadóban, emellett Nyíregyházán koncerteztek a Filharmónia szervezésében. Szintén felléptek a Zempléni Fesztiválon Sátoraljaújhelyen, a Borsi Rákóczi-várkastély átadásán, a Kerekdomb Fesztiválon Tállyán és a kalocsai Kékmadár Fesztiválon is.

Az évadzáró társulati ülést megtisztelte Varga Andrea alpolgármester asszony is, aki megköszönte a zenekar megfeszített munkáját az elmúlt évadban. Kiemelte: jó volt látni, ahogyan az őszi maszkos, félházas koncertek után, tegnap már egy teltházas állótapsos koncertet adott a zenekar. „A zeneművészet kicsit olyan, mint az egészség, mindenki tudja, hogy fontos, de csak akkor kezdjük el értékelni, mikor elveszítjük. S, ugye az elmúlt években, nem tapsolhattunk ennek a csodás zenekarnak.”- tette hozzá az alpolgármester asszony.

„Elmondhatom, hogy nagyon régre nyúlik vissza a kapcsolatom az együttessel. 1974-től öt évig dolgoztam Miskolcon, most pedig ötödik évadomat kezdem itt művészeti vezetőként. Minden elfogultság nélkül mondom, hogy ez a zenekar hihetetlen értéket képvisel, mind a zeneművészet, mind az ország, a régió és a város kulturális életében. Szeretnénk a megbecsültség érzésével mködni a továbbiakban – mondta el, Antal Mátyás, művészeti vezető.

Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az Évad zenésze díj is gazdára talált.

25 éve dolgozik a zenekarnál Vitányi Csaba, a Zenekar 1. hegedűse.

Közel 40 év után búcsúztatták Lőkös Péter nagybőgő szólamvezetőt, aki megkezdi jl megérdemelt nyugdíjas éveit.

Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Győri Ildikó, brácsás.

Az évad zenésze díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Angela Calvo Rios, oboaművész kapta meg.

Az új évadot augusztus elején egy olasz turnéval nyitja majd az együttes, majd Boldogkő várában és Emődön is koncerteznek. Augusztus végén egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncertet adnak az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán, másnap pedig a Borsi Rákóczi-várkastélyban muzsikálnak. Szeptember 9-én pedig a Szinva teraszon adnak ízelítőt a 2022/2023-as évad kínálatából a hagyományos Aperitif koncert keretében.