Magyarországi bemutatóra készülnek Miskolcon. | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Magyarországi bemutatóra készülnek Miskolcon.

32 évvel a csehországi Brnoban megtartott ősbemutató után Magyarországon először 2020. február 6-án, Miskolcon szólal meg Leos Janacek hegedűversenye. Az „Egy kis lélek vándorlása" című versenyművet Ábrahám Márta hegedűművész adja elő, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Ronald Zollman vezényli.

A "Putování dušičky" címet viselő hegedűverseny töredék mű, Janacek 1926-ben kezdte el komponálni, ám befejezetlenül hagyta. Halála előtt egy évvel, 1927-ben A holtak háza című operájában a félbe hagyott hegedűverseny több részletét felhasználta, ám az első tételnek szánt 13 perces darabhoz már nem tért vissza. S, bár a versenymű befejezetlen formában maradt az utókorra, rengeteg érdekes és értékes példát mutat fel Janacek kései, érett alkotói korszakának gyümölcseiből.

1988-ban három különböző kézirat alapján Miloš Štědroň és Leoš Faltus zenetudósok rekonstruálták a művet. Az ősbemutató 1988. szeptember 29-én volt a Brno-i Janacek Színházban, a szólót Jan Stanovský játszotta, a Brno Filharmonikus Zenekart Petr Vronský vezényelte.

Ábrahám Márta nevéhez több magyar és külföldi kortárs mű bemutatója fűződik. Felvette - többek között - Viski János, Balassa Sándor, Király László és Dirk Brossé hegedűversenyét, Dukay Barnabás, Sári József szóló hegedű műveit, legutóbb a Magyar Kultúra napján Lajtha László 2. Vonóstrióját a Magyar Rádióban.

Szerző: Schweigert György