Jelenlegi hely

Töretlen lendület az új évadban is

Kívül-belül újjászületve kezdi meg 2015-2016-os évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az új arculatnak megfelelően programjában is frissít a társulat. Egy dolog viszont a megszokott marad, hogy a komolyzene hazai és külföldi kiválóságaival találkozhat idén is a koncertlátogató közönség.

 

Hivatalosan is megkezdődött a 2015/2016-os évad a Miskolci Szimfonikus Zenekar számára. A szezont szeptemberben háromnapos fesztivállal indítják, majd októberben megkezdődnek a Tűzvarázs és Hangforrás bérletek programjai.

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft ügyvezetője elmondta: az előző év sikereiből táplálkozva szervezte meg idei évadát a zenekar, majd köszönetét fejezte ki a városvezetés, a kulturális intézmények, a hazai és nemzetközi együttesek támogatásáért. 

Az imázsváltás mellett személyi változások is történtek az elmúlt időszakban, mind a zenekarban, mind pedig az adminisztratív dolgozók körében. Gál Tamás, a zenekar művészeti vezetője kiemelte, hogy a zenei műfajban sajnos elkerülhetetlenek a személycserék, ezzel meg kell tanulnia együtt élni a zenekarnak. Hozzátette: nagy reményeket fűznek a szeptemberi próbajátékokhoz, szerencsére jelentkező van bőven, köszönhetően a zenekar nemzetközi szinten is elismert színvonalának.

Az arculatváltás nyomán - melynek középpontjában a 4 őselem áll - megújult a bérletsorozatok elnevezése is. A Népszerűsorozatból Tűzvarázs lett, a Gyöngy bérlet helyett pedig a Hangforrást választhatják az érdeklődők.

A korábbi évekhez hasonlóan a Tűzvarázs "nagy" bérlet idén is közkedvelt programot tartalmaz, népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat és versenyműveket. A 4 koncertet tartalmazó Hangforrás bérlet oratórikus és vokális jellegű műveket tűz műsorra. Emellett pedig újra szerepel a zenekar a Szezonbérletben is, 5 koncerttel.Mindhárom sorozatban a legkiválóbb szólistákat, karmestereket és nemzetközi sztárokat is láthat a miskolci közönség. Érkezik többek között a híres Wagner-karmester, aki egyedülálló módon Dvořáknak mind a 9 szimfóniáját CD-re vette, Ivan Anguelov; valamint a Budapesti Wagner-napok egyik kiválósága, ElisabetStrid, akit A bolygó hollandi Sentájaként ismerhetett meg a hazai közönség.

De fellép még az együttessel többek közt Baráti Kristóf, Hollerung Gábor, Kocsis Zoltán, Vashegyi György és jön a Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

Természetesen folytatódnak a gyermek és ifjúsági programok is, mint a 0-3 éves korosztálynak szóló Ciróka babakoncertek, a kismamáknak és babáknak szóló Szív-hang sorozat, a nagy sikerű interaktív zenei program; a "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!”, illetve a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadássorozat. Idén is lesznek Promenád és Aperitif koncertek, de ezek mellett az ország számos pontján találkozhatnak a zenekarral egy-egy koncert erejéig, Kazincbarcikától Budapestig.

Az évad első nagy programja pedig a zenekar saját szervezésű fesztiválja, a Neked játszunk! A fesztivál egy kötelező elem a zenekar életében, de ugyanakkor egy jó lehetőség, eszköz is arra, hogy közelebb kerüljenek a közönséghez, megszólítsák a különböző korosztályokat, kicsit kötetlenebb keretek között is - mondta el az ügyvezető asszony. A kicsiknek és nagyoknak szóló sorozatot szeptember 4-e és 6-a között rendezik meg. Az első napon térzenét adnak a Szinva teraszon, majd a Diósgyőri Várban muzsikálnak, ahol a megfelelő időpontokban eljátsszák Haydn A reggel, A dél és Az este című szimfóniáit, este pedig Vár-szerenáddal zárják a napi programot. A rendezvény utolsó napjának középpontjában a családok és a gyerekek állnak. Délelőtt játékos kísérletek, hangszerbemutatók, interaktív játék vár a kicsikre, délután pedig a nagy sikerű Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! - Történetek Ütemvárosból elnevezésű műsorral ér véget a fesztivál.

Programjaik népszerűsítésében is új irányt jelölt meg a zenekar, a hagyományos hirdetési felületek mellett, új csatornákon is találkozhatnak majd műsoraikkal.

Végezetül az igazgató asszony elmondta: a zenekar igyekszik a folyamatos megújulásra, amellett, hogy persze megőrzi a szakmai színvonalat, bizonyítván ezzel, hogy a komolyzene műfajának van létjogosultsága a mai világban is.