Hazatértek a kínai turnéról a szimfonikusok | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Hazatértek a kínai turnéról a szimfonikusok

Tizenkilenc napot töltött Kínában a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A turnéról a héten tértek haza a zeneművészek. A miskolci zenekar egy teljesen más kultúrában is sikerrel „vizsgázott”, hiszen a közönség, nekik köszönhetően, megtalálta az utat az európai zenéhez.

Tíz különleges hangulatú koncertet adott kínai turnéján a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Városunk együttese tizenkilenc napot töltött kint, s a feszített, szoros program mellett jutott idejük pekingi városnézésre is.

Kovács László karmester elmondta, fantasztikus, egy életre meghatározó élmény volt az együttes számára a turné. Mint kiemelte, két-három ezer főt befogadó termekben játszottak, s minden alkalommal sikeres koncertet adtak, a közönség tökéletesen felszabadult – éppúgy, ahogyan a miskolci zenészek is.

– Tökéletes volt a szervezés, az út, s a koncertek. Első hangversenyünket egy négyezer főt befogadó teremben játszottuk, a többi kilencet pedig két-háromezres befogadóképességű terekben. Minden koncert hatalmas élmény volt. A közönség minden alkalommal felszabadult. Két kínai darabot is játszottunk, ami nagyon meghatotta őket. Énekeltek velünk, éljeneztek, kiabáltak, tapsoltak, hatalmas hangulat volt. Megtalálták az utat az európai zenéhez – mondta a karmester. A miskolci szimfonikusok kiválóan szerepeltek. Folyamatosan emelkedő színvonalat biztosítottak, habár volt alkalom, hogy csupán négy órát tudtak aludni.

– Hatalmas városokban voltunk, ahol könnyen eltévedhet az ember. Kalandos volt. A koncertek beosztása révén úgy alakult, hogy három napot Pekingben tölthettünk, így a munka mellett lehetőségünk volt kicsit kirándulni is. Ellátogattunk a Kínai Nagy Falhoz és a Tiltott városban is jártunk. Életre szóló élmény volt – tette hozzá.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar városunkban maradt zenészei pedig itthon bizonyítottak – két sikeres újévi koncertet is adtak, de készülnek a bérletes előadásokra is.

Kiss J., Minap.hu, 2014.01.09.