Karmesterkurzus zárókoncert

Karmesterkurzus zárókoncert

Műsor: 
Liszt: Les Préludes
Rahmanyinov: II. zongoraverseny
Kodály: Galántai táncok
Sztravinszkij: Petruska
Vezényel: 
Közreműködők: 
a Párizsi Konzervatórium karmester növendékei
Zongora: Molnár Mónika

Karmesterkurzus Zárókoncert – a Párizsi Konzervatórium növendékeivel

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Kurzusvezető tanár: Gál Tamás

Jegyár: 500 Ft

Bérleteseinknek a belépés díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött!

 

10 év, közel 80 növendék, számtalan sikertörténet

Idén is lesz Karmesterkurzus Miskolcon a Párizsi Konzervatórium növendékeinek

 

Immáron 10 éve ápolunk gyümölcsöző kapcsolatot a Párizsi Konzervatóriummal, amelynek fő megnyilvánulása az évente megrendezett Karmesterkurzus. A program lényege, hogy a konzervatórium karmesterszakos növendékei egy hetet töltenek Miskolcon, ahol egy rutinos dirigens – az elmúlt két évben Gál Tamás, együttesünk művészeti vezetője volt a kurzus vezetője – adja át tudását és gyakorlati tapasztalatait a fiataloknak. A kurzus végén az ifjú karmesterek egy zárókoncerten mutathatják be a tudásukat a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén, a Művészetek Háza Színpadán. Az elmúlt 10 esztendő alatt közel 80 jövendőbeli karmestert segítettünk hozzá a gyakorlat megszerzéséhez. Akadnak olyan növendékek is, akik több alkalommal is jelentkeznek és felvételt nyernek a miskolci turnusra. Tavaly például Jordan Gudefin-től búcsúztunk, aki az elmúlt két évben részese volt a Karmesterkurzusnak, de már végzős hallgató, így a 2017/2018-as szezonban már nem tér vissza hozzánk. „Nagyon sajnálom, hogy jövőre már nem jöhetek, köszönök szépen mindent, s bízom benne, hogy a jövőben lesz még alkalmam együtt muzsikálni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.”- mondta az ifjú karmester.

A karmesterkurzus hatalmas élmény és szakmai kihívás minden résztvevő számára. A zenekarnak egy koncerten belül 7-8 különböző stílushoz, karmesterhez kell alkalmazkodni, a növendékeknek 80 muzsikust kell irányítani, nagyközönség előtt, a kurzusvezetőnek pedig összhangot kell teremteni a két fél között. Gál Tamás, aki saját bevallása szerint imád tanítani így vélekedik:  „Egy hét nem sok idő, s ezalatt mindenkiből ki kell hozni a maximumot. Voltak már nagyon határozott és tehetséges hallgatók is a kurzuson, de akadnak még bizonytalanok egyaránt. Mindkét esetben segíteni kell őket abban, hogy megtalálják a számukra megfelelő utat és szakmaiságot.”

Emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek a fiatalok különböző nemzetiségűek, ami azt jelenti, hogy egy-egy ilyen alkalommal a kulturális értékek is találkoznak.

 

A 2017-2018-as évadban is nagyon várjuk a találkozást az ifjú karmester-növendékekkel.