B. Luterán Éva | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

B. Luterán Éva

Született: 
1955.12.18
Szólam: 
Brácsa
Kedvenc színed: 
hangulatomtól függ
Kedvenc ételed: 
mindenevő vagyok, de a hal az egyik kedvencem
Kedvenc italod: 
víz és tea
Kedvenc filmed: 
szeretem a régi magyar filmeket
Kedvenc könyved: 
régebben a verseket nagyon szerettem
Hangszer márkája, típusa: 
Molnár brácsa, (ő egy miskolci hangszerkészítő volt a 60-as években,) Bonyhai Lajos játszott rajta évekig, nagyon szeretem
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Nem zenész családból származom, másodikos voltam, amikor bejött egy hölgy a terembe, aki megkérdezte, hogy ki akar szolfézst tanulni és én jelentkeztem, pedig azt se tudtam mi az a szolfézs…Ekkor kezdődött minden. Ezek után kezdtem el hegedülni. Akkor csak a hegedűt és a zongorát ismertük még. Mivel a zongora nagyon nagy anyagi befektetéssel járt volna, és még csak 8 éves voltam, - egyáltalán nem volt biztos, hogy muzsikus pályára lépek, - így a hegedűt választottam. Onnantól szinte egyenes út volt a szakma. Pötyi néninél kezdtem, őt hegedűs berkekben mindenki ismeri. 2 múlva kerültem be az Egressy Zeneiskolába, majd a Szakközepet is itt jártam ki. Nem kimondottan erre a pályára készültem, csak jól ment és így alakult. Annak idején nagyon vonzott például a nyelvtanulás, felvételiztem is a Hermannba is, de felvettek a Konziba és azt választottam. Harmadikos voltam, amikor először kisegítettem itt, s onnantól folyamatos a kapcsolatom a zenekarral; 18 éves koromtól kezdetben kisegítőként, majd félállásba, majd teljes státuszban.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Érettségi előtt egy évvel brácsa tanszakot indítottak a konziba, addig nem volt. Hargitai Miklós vezette, aki nagyon nagy hatással volt rám, így lettem brácsás.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kifejezett kedvencem nincs, sok mindent szeretek. Nagyon sok szép emlékem van a zenekarban, nem igazán tudnék kiemelni egyet sem.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

pontos, családcentrikus, természetszerető

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Ma már leginkább az a fontos, hogy jól érezzem magam és minden szempontból bele tudjak simulni a környezetembe, hogy nyugalom vegyen körül, ne érjen atrocitás. Mindent megteszek azért, hogy kerüljem pl. a stresszt.

 

Említetted, hogy nagyon érdekeltek a nyelvek. Szerettél volna tanulni….Sosem volt lehetőséged ezt az álmodat beteljesíteni?

Középiskolában oroszt tanultam és jó érzékem volt hozzá, aztán teljesen kimaradt az életemből. Később munka mellett elkezdtem németet tanulni, de az élethelyzetem miatt nem ment sokáig. Aztán mikor nagyobbak lettek a gyerekek elkezdtünk mindhárman, németet tanulni. Aztán a gyerekek kirepültek én pedig nem tanulok nyelvet... Talán majd a nyugdíjas éveimben.

 

Sosem érezted úgy, hogy nem ez a te utad?

Igazából nem terveztem, hogy muzsikus leszek, az ösztöneim után mentem. A család pedig mindig a legfontosabb volt számomra, ezen semmi sem változtatott. Sosem bántam meg hogy nem a karriert választottam, hanem őket. Elégedett vagyok az életemmel, én ilyen vagyok.