B. Pusztai Csilla | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

B. Pusztai Csilla

Született: 
1969.02.28
Szólam: 
2. hegedű
Kedvenc színed: 
piros
Kedvenc ételed: 
rakott krumpli
Kedvenc italod: 
tea
Kedvenc filmed: 
Üvegtigris
Kedvenc könyved: 
nem tudok választani
Hangszer márkája, típusa: 
a saját hangszerem: egy Péteri mesterhegedű
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Már az Egressy Béni Zeneiskolában is a zenekari órák voltak a kedvenceim. Nagyon jó időszakban jártam ide, igazán megszerettük a zenekarozást. Fesztiválokra jártunk, barátokra találtunk... A középiskolás években már igazi szimfonikus zenekari anyagokat adtunk elő. Főiskolás koromban sokan voltunk hegedűsök, versengtünk a kisegítő helyekért. Szüleim próbáltak lebeszélni erről a pályáról, de nem sikerült. Állítólag már alsós koromban azt írtam egy fogalmazásban, hogy én szimfonikus zenekarban fogok hegedülni.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Nem tudatosan, véletlenül lettem hegedűs. De nem bántam meg.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Sok kedvenc szerzőm van: Bach, Vivaldi, Csajkovszkij, Dvořák , Prokofjev, Bartók. A művek mindig változnak, rengeteg van. Talán Berlioz Fantasztikus szimfóniáját, Bartók Concertoját, Bach Brandenburgi versenyeit , Gershwin Egy amerikai Párizsbanját, Brahms Hegedűversenyét mondanám …stb., stb. Legemlékezetesebb pillanat? Képtelen vagyok egyet választani. Sok olyan koncert volt, ami - vagy a mű, vagy a szólista vagy a karmester, vagy a helyszín miatt - felejthetetlen .

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Kíváncsi, lelkes, makacs

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

A legjobban azokat a koncerteket szeretem, amelyek mindenkinek jó élményt adnak. Ezekből szeretnék átélni minél többet. A különleges turnékat is várom (szuper műsor, érdekes helyszín, fantasztikus szólisták, karmesterek). Szeretném a gyerekeimnek átadni a zene szeretetét. Szerintem az, ha valaki érzi/érti ezt a világot, az egy különleges dolog és egy nagy ajándék.

 

Említetted, hogy véletlenül lettél hegedűs. Ezt kifejtenéd kicsit? Miféle véletlen adta a kezedbe a hangszert?

Eredetileg furulyázni akartak beíratni, de egy osztálytársam hegedülni jelentkezett, ez nekem is megtetszett.

 

Arról is szó esett, hogy nem csupán érezni, hanem érteni is kell szerinted a zenei világot. Ezt hogyan érted? Miben különleges és mitől nagy ajándék ez Nektek?

Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk a zenei alapokkal. Értenünk kell a történéseket, jó, ha eligazodunk a stílusok és műfajok között. Ez a tudás nem mindenkinek adatik meg. Akiknek birtokában van, azoknak ez nagy ajándék.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a zenekarnak a tagja lehetek. Rengeteg élményben volt már részem.