Csécsi Hajnalka | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Csécsi Hajnalka

Született: 
1991.02.08
Szólam: 
Cselló
Kedvenc színed: 
szeretem az élénk színeket, legkedvencebb talán a piros
Kedvenc ételed: 
Az otthoni ízek, nagymamám főztje utánozhatatlan.
Kedvenc italod: 
A családdal, barátokkal elfogyasztott finom kávékat nagyon szeretem.
Kedvenc filmed: 
-
Kedvenc könyved: 
-
Hangszer márkája, típusa: 
-
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

6 éves koromban kezdtem a zenetanulást a Derecskei Zeneiskola cselló tanszakán. Már a korai években kiderült, ezzel foglalkozom legszívesebben, szabadidőmet a csellóval töltöttem. A zenekarig vezető úton remek tanáraimtól kaptam sok-sok segítséget és támogatást, diplomámat Iván Klára tanszakán szereztem meg. Jelenleg a zenekari játék mellett a Mezőkövesdi Zeneiskola és a Miskolci Egressy Zeneiskola cselló tanszakán dolgozom.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Az óvodás évek alatt zeneovi foglalkozásra járhattam, ahol a velünk foglalkozó Erika néni nagyon lelkesen mesélt nekünk a csellózásról. Neki köszönhetem a zenetanulás elhatározását és a legcsodálatosabb hangszer kiválasztását.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

A legkedveltebb zeneszerzők számomra Dohnányi, Brahms és Dvořák. Eddigi legmeghatározóbb élményem a zenekarban mégis Csajkovszkij: Vonósszerenádjához kötődik.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

pozitív; bizakodó hozzáállású; kitartó

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Sok-sok vágyam és kitűzött célom van, melyek teljesítéséhez, eléréséhez a zene szeretetének és a hangszeres játék élményének megtartása és átadása elengedhetetlen.

 

Említetted, hogy Iván Klára növendéke voltál. Milyen érzés számodra „mellette” ülni egy szimfonikus zenekarban ilyen fiatalon?

Már a főiskolai évek alatt nagy vágyam volt, hogy egyszer én is a zenekarban csellózhassak. Már diákként is rengeteg segítséget és tanácsot kaptunk a zenekari játékhoz tőle, és ez a közös munka során csak tovább fokozódott. Szerencsés vagyok, hogy ilyen remek zenészekkel dolgozhatok együtt.

 

Nagyon fiatalon kezdted a tanítást is. Miért? Milyen tanár néninek tartod magad? Szigorú, laza…?

A diploma megszerzése után tanárként kaptam lehetőséget, a zenekarhoz csak hónapokkal később csatlakozhattam. Életem egyik legnehezebb feladatának tartottam a friss diplomámmal kapott húsz diák tanítását, de az évek során egyre jobban megszerettem ezt a feladatot. A befektetett munka, odafigyelés, törődés kamatostul megtérül tanár és diák között. Célom a legjobbat kihozni növendékeimből, igyekszem lazán szigorúnak lenni.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Nagyon sok felejthetetlen pillanat, kép maradt meg bennem, akár szakmai, akár magánéleti területen. Egy-egy jól sikerült koncert, a kurzusok, de a családi körben eltöltött ünnepek, kirándulások, „közös idők” szintén nagyon fontosak. Szakmai szempontból kiemelkedően fontos számomra a sok-sok munka eredményeként megszerzett saját hangszerem.