Horváth Gyula | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Horváth Gyula

Szólamvezető
Született: 
1981.10.03
Szólam: 
Nagybőgő
Kedvenc színed: 
fekete
Kedvenc ételed: 
oldalas
Kedvenc italod: 
whiskey
Kedvenc filmed: 
Benjamin Button különös élete
Kedvenc könyved: 
A kukorica gyermekei
Hangszer márkája, típusa: 
Mogyoróssy Gyula nagybőgő
Rólam: 

 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

Mivel zenész az egész családom, így nem volt kérdés, hogy nekem is annak kell lennem. Mielőtt a zenekarunk tagja lettem, a helyi színházban, illetve budapesti fiatal tehetségek zenekaraiban bőgőztem, illetve iskolákban tanítottam.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

Mivel apai nagyapám és édesapám is nagybőgős volt, így gyermekként szinte mindig a nagybőgőket láttam és hallottam. Egyik percről a másikra beleszerettem és ez mai napig tart.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Nem tudom eldönteni, hogy kit és kinek a műveit emeljem ki. Mindig az aktuális koncertanyagba vagyok belemélyülve legyen az éppen Mozart, Mahler, Bartók, vagy bármelyik kortárs zeneszerző. Nem tudom beskatulyázni őket.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Számomra nagyon fontos jellemzők, hogy pontos, szorgalmas, barátságos és elhivatott legyek, így igyekszem ehhez tartani magam, mindamellett rendkívül családcentrikus vagyok.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Minél elismertebb és jobb zenekarokkal, illetve szólistákkal együtt muzsikálni a világ legnagyobb koncerttermeiben, óriási sikereket aratva.

 

Számtalan hangszeren játszol, számtalan műfajban. Miért? Mi a kedvenced?

Igen, sok műfajban vagyok jártas, hiszen a korábban említett szerelem nem csak a nagybőgőre értendő, hanem magára a zenére legyen az bármilyen műfaj. Viszont ahhoz, hogy ne csak egy hirtelen fellángolás legyen, ismernem kellett a zene más területeit is. Ezért érdekelt nagyon, hogy mit csinál például a jazz zenében a gitáros vagy a zongorista. Felvételeket hallgattam és próbálgattam megtanulni, amit a komplett banda előad. Ezt is műfajtól függetlenül.

 

Mik az irányelveid pedagógusként?

Pedagógusként azt az elvet vallom, hogy nem a gyermeknek kell hangszert választania, hanem a hangszernek a tanulót. Minden hangszernek megvannak a sajátosságai, éppen ezért a gyermek adottságai nagyon sokat számítanak. Fontos, hogy a maximumot hozzam ki a tanulóból úgy, hogy ne munkának érezze, hanem szórakozásnak.