Kakuk Zoltán | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Kakuk Zoltán

Szólamvezető
Született: 
1970.07.23
Szólam: 
Harsona és tuba
Kedvenc színed: 
sárga
Kedvenc ételed: 
legényfogó leves
Kedvenc italod: 
préselt almalé
Kedvenc filmed: 
Indul a bakterház
Kedvenc könyved: 
J. Heller: A 22-es csapdája
Hangszer márkája, típusa: 
Edwards tenor harsona
Rólam: 

 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

1995-ben kerültem a zenekarhoz. A konzis és a főiskolás éveim alatt szinte az összes zenekari koncerten ott voltam (még a színházban) és ámulattal figyeltem, hogy hogyan működik egy ilyen hatalmas együttes. Mint egy focicsapat, mindenkinek megvan posztja, csapatmunka, koncentráció szükséges és jön a nagy "varázsló", aki egyben tartja az egészet! Akkoriban elhatároztam, hogy én részese szeretnék lenni ennek a csapatnak. Kitartottam Miskolc mellett, pedig felvettek szombathelyi zenekarhoz is 1995-ben,majd 2000-ben a Nemzeti Filharmonikus Zenekarba egy félállásba, de a varázslat nekem itt működött. A zenei pályám egyébként egészen véletlenül indult. A szomszéd fiú zongorázni kezdett a hevesi zeneiskolában és mivel barátok voltunk engem is elcsalt. Ott aztán elég hamar kiderült, hogy van tehetségem az efféle „mókákhoz”.

Innen már egyenes út vezetett már a miskolci Bartók Konzervatóriumba, majd a Főiskolára. Később aztán a budapesti Zeneakadémiára is felvételt nyertem. Meghatározó élmény volt számomra Branimir Slokar mesterkurzusa Riva del Gardán.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A rézfúvós hangszer számomra egyet jelent a csillogással, pompával, térérzettel….mindig vonzódtam hozzá ösztönösen.

 

Kedvenc zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

A barokk zeneszerzők a kedvenceim, azon belül is leginkább Bach.

Legemlékezetesebb pillanatom a legelső koncertem, Ravel Bolerója, Kovács Lászlóval.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

megbízható, optimista, laza

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

anyagi elismerés.

 

Az említett szerepkörökön kívül játszol kamaraformációban is. Mesélj erről, kérlek!

Kamarazene. Mint egy falat kenyér! Jó haknik, lazaság, pohár sör! Ismerd meg Észak-magyarország gyönyörű kistelepüléseit. Nekem ez a kikapcsolódás (meg ha motorozok,de ez nem szakmai jellegű).

 

Jó néhány év zenekari tapasztalat van már mögötted. Számtalan alkalommal álltál már színpadon. Megosztanál egy-egy emlékezetes eseményt? Legyen az akár kiemelkedő, vicces, bármi, ami valamiért különleges a számodra.

Kiemelkedő színpadi élmény volt számomra Kocsis Zoltánnal a Bartók Concerto előadása, nagyon mélyen megérintett. Vicces emlék is volt, amikor az egyik kollégám a belépés pillanatában hanyatt esett a székkel, persze koncerten. Nagyon nehéz ám fuldokolva harsonázni.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

Felejtehetetlen élmény és hatalmas megtiszteltetés, hogy Kocsis Zoltán az egyik  próbán azt mondta az egész zenekarnak: „Játszatok úgy, mint az 1. harsona, mert az az etalon!” Ehhez nincs mit hozzáfűzni!