Kriston Tamás | Miskolci Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi hely

Kriston Tamás

Koncertmester
Született: 
1969.05.25
Szólam: 
1. hegedű
Kedvenc színed: 
kék
Kedvenc ételed: 
töltött káposzta
Kedvenc italod: 
nincs
Kedvenc filmed: 
Légi katasztrófák sorozat
Kedvenc könyved: 
Vészhelyzet a repülőgép fedélzetén
Hangszer márkája, típusa: 
Anton Wild Bürger manufaktúra hegedű
Rólam: 

Mesélj kicsit magadról, kérlek! Miért választottad a zenész szakmát? Hogyan lettél muzsikus? Milyen út vezetett a zenekari tagsághoz?

A nővérem hegedűt tanult, így szüleim azt gondolták, nekem is tetszeni fog. Ez sokáig nem így volt ... nem voltam teljesen ügyetlen, de gyakorolni utáltam. Kb. 18 éves koromra szerettem meg a hegedűt. A főiskolán Gál tanár úr ezt a szeretetet tovább mélyítette bennem. A zenekarba is ő invitált. Tőle tanultam meg a szakmát, amit azóta is igyekszem fejleszteni.

 

Mi alapján választottál hangszert? Miért?

A nővérem már hegedült, így kézenfekvőnek tűnt, hogy én is ezt tanultam.

 

Kedvenc...zeneszerződ, zenekari műved? Legemlékezetesebb pillanatod a zenekarban?

Kedvenc zeneszerzőim: Bach és Brahms. Kedvenc művem: Brahms szimfóniái. Legemlékezetesebb pillanatom: egy koncert a SZOT székházban, amelyet Lamberto Gardelli vezényelt.

 

Jellemezd magad 3 szóval!

Álmodozó, sikeréhes, mindenkinek megfelelni vágyó.

 

Mi a legnagyobb vágyad muzsikusként?

Eljátszani Brahms I. szimfóniája II. tételének hegedű szólóját

 

Említetted, hogy eleinte nem igazán volt szerelem a hegedülés számodra. Nem fordult meg más hivatás a fejedben akkortájt? Mi tartott ezen a pályán mégis?

A kötelességtudat tartott a pályán: ha az ember valamit elkezd, fejezze is be. Mindeközben érdekelt sok más: egy időben kamionos akartam lenni, később pedig közforgalmi pilóta. Ez utóbbi meg is maradt. Ezt nem tudtam elfelejteni.

 

Van egy rendkívül érdekes hobbid, mesélsz erről kicsit?

Hegedű tanulmányaim befejeztével azért mentem rögtön Németországba dolgozni, hogy az első jogosítványt megszerezzem. Ez akkor sem volt már olcsó mulatság, 1995-ben történt.

Folyamatos tanulással és kiképzésekkel jónéhány jogosítványt és típusengedélyt megszereztem (privát pilóta engedély, éjszakai repülő engedély, műszeres repülés...) egymotoros gépeken.

Terveim szerint el akartam hagyni a zenész szakmát, mert úgy éreztem, ehhez több tehetségem van, illetve hogy a hegedülésben sohasem tudtam teljesíteni az saját magam felé támasztott elvárásokat. Egy floridai légiakadémiával tartottam a kapcsolatot, ahol a további tanulmányokat folytattam volna. Ez áttételesen a Delta Airlines felvevő helye volt... ez volt a cél, de egy egészségügyi probléma közbeszólt, így maradtam; persze a repülés iránti vonzalom is, így a mai napig szoktam kisgépekkel repülni hobbiszinten.

 

Egyéb (bármi, amit érdekesnek, fontosnak, meghatározónak tartasz) lehet egy elismerés, egy koncert, egy pillanat, egy élmény…bármi. J

A 2017-es Bartók Plusz Operafesztiválon a Junior Butterfly előadása.